marka tescil
Marka Tescili Hakkında Her Şey
Bizi Arayın:0312 433 4346

Patent Tescili ve Patent Koruması Nedir?

Patent Tescili veya Patent Koruması, Türkiye de ve dünyada yeni olan, sanayi alanında uygulanabilir olan, yeni bir teknik geliştiren ve ortaya koyan buluşların, sahiplerine 20 yıl süreyle, bu buluş konusundaki ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır.

Patent koruması nın tarihi, ülkemizde 23 Mart 1879 yılında uygulamaya konulan ve Fransız Patent kanunundan çevrilerek yürürlüğe konan İhtira Beratı isimli kanuna dayanmaktadır. Daha sonra ise 1995 yılında yürürlüğe giren 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile genişletilmiştir. 1879-1995 yılları arasında yürürlükte olan İhtira Beratı kanunu, incelemesiz bir sistem kullanılmaktaydı. Yine bu eski sistemde ilaç ve ilaç üretim usulleri koruma dışı bırakılıyordu.

Sınai Mülkiyet haklarında gelişimin, Türkiye Cumhuriyetinde 2 mihenk taşı vardır. Bunlardan birincisi Türk Patent Enstitüsünün kurulması, diğeri de 1995 yılında getirilen kanun ile, patent tescili konusunda incelemeli bir sistemin getirilmiş olmasıdır.

Patent ve faydalı modellere, diğer sınai mülkiyet haklarında olduğu gibi bulunduğu ülkenin sınırları içerisinde koruma sağlanabilmektedir. Yani, Türkiye’de gerçekleştirilen bir patent tescili veya faydalı model tescili sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. Türkiye’de yapılan başvuru tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde, yurtdışında patent veya faydalı model tescili yapılabilmektedir. Yapılan bu işleme  “Rüçhan Hakkı” denilmektedir.

Ortaya konan buluşlar, faydalı model belgesi veya patent ile korunurlar. Patent, buluş sahibine kullanım süresi bakımından 20(yirmi) yıl süre ile kullanım ve yenilik üretebilme kapısını aralama fırsatı sunmaktadır. Kullanımı sadece kendisine ait olan kişi yada kurum, patent korumasından faydalanarak bunu bir gelir getiren unsura dönüştürebilir.

Yapılan buluş,  gerek sanayide gerekse insan yaşamındaki sosyal yapıda bir sorunun çözümüne yönelik fikirler ürettiğinden, başkaları tarafından kullanımının engellenmesi için korunmaya gereksinim duyulmaktadır.

Patent tescilleri ulusal olmakla birlikte, dünya patent tescili diye bir kavram mevcut değildir.

Benzer Yazılar

  • uluslararası marka tescili
    Uluslararası Marka tescili
    Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Madrid Protokolü çerçevesinde Türkiye’den pek çok ülkeye marka başvurusunda bulunmak mümkün. Bunlar Avrupa ülkeleri, ABD ve bazı Orta...
  • marka değeri nasıl korunur
    Marka Tescil Uzmanlık İster
    Şirket veya şahıs olarak sahip olduğunuz, marka tescil, patent, endüstriyel tasarım tescili gibi fikri ve sınai mülkiyet hakları, en büyük varlığınızdır. Bu gibi...
  • marka tescilinde başarı
    Marka Tescilinde Başarı
    Marka tescilinde başarı, tescil edilecek markanın iyi analiz edilmesinden geçmektedir. Marka tescil, marka veritabanında bir ön araştırma ile başlar. Başvurulacak markaya ait sınıflandırmanın...

Leave a Reply

Son yazılar

İletişim Bilgileri
Mithatpaşa Cd. No:8/25 Sıhhiye
06340 Çankaya Ankara
Tel: (312) 433-4346
Mobil:0532 557 7710
Fax: (312) 433-4346
Website: http://markatescilim.com.tr
Email: destek[at]markatescilim.com.tr